Z wakacji, które spędziliśmy częściowo na Podlasiu, przywieźliśmy buraki. W dniu wyjazdu My własnoręcznie zbierał je z pola. Za zgodą właściciela, żeby nie było, że znowu kradzione. Nie wiem dokładnie ile ich zwieźliśmy, ale od prawie tygodnia „walczę” z nimi dzielnie. Przed chwilą np. zjedliśmy ciasto z burakami (przepis może niedługo opublikuję), wcześniej było carpaccio i zakwas. Ale wracając do tytułowego przepisu… barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i powiem nieskromnie, że wychodzi mi naprawdę dobrze. Przedwczoraj zrobiłam dla odmiany barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami przepiórczymi. I znowu wyszedł świetnie. Myślę, że tym razem jednak to zasługa głównie miejsca, z którego pochodziły warzywa. Taka prawda.
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
0,5 l zakwasu z buraków
4 ziemniaki
3 ugotowane buraki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka majeranku
3 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
olej rzepakowy
parę gałązek natki pietruszki
1 opakowanie jajek przepiórczych
(przepis na 4-5 porcji)
Do garnka z bulionem dodajemy obrane i starte na największych oczkach buraki, obrane ząbki czosnku, zakwas i majeranek. Gotujemy 10 minut.
W międzyczasie jajka przepiórcze wkładamy do zimnej wody i od zagotowania gotujemy 3 minuty, przelewamy je zimną wodą i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w średnią – wszystko smażymy na oleju na średnim ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę wyłączamy i dodajemy do niej śmietanę. Podajemy z ugotowanymi jajkami i poszatkowaną natką pietruszki.
Podobne przepisy:
Barszcz ukraiński
Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami
Barszcz czerwony z uszkami
Zupa z burakami i czerwoną fasolą
Zupa jarzynowa z burakami