Poezja. No tak. Mówię to ja, miłośniczka sałatek i serów. Spodziewałam się, że biała kiełbasa pieczona w cebuli będzie smakować dobrze, no ale nie aż tak. Po jej zrobieniu miałam problem, żeby przejść obok niej zupełnie obojętnie. Więc przechodziłam i odcinałam kawałek po kawałku. Wieczorem wróciliśmy do domu z przeświadczeniem, że na kolację zjemy sałatkę grecką, że nie ruszę tej kiełbasy (jednak udało nam się jej nie wyzerować). No dobra, tylko jeden kawałeczek, no dobra pół, dobra, chowam ją do lodówki i o niej zapominam. I zapomniałam do teraz. Już się cieszę na obiad.
Na początku oczywiście miałam tonę pomysłów na pieczoną kiełbasę. Że tak, że śmak, że z tym, bez tego. Ostatecznie postawiłam na minimalizm. Cebula, musztarda i woda. I to naprawdę wystarczyło. Inna sprawa, że mam dostęp do świetnej jakości kiełbasy, która jest smaczna pod każdą postacią. Próbowaliśmy ją z cydrem, piwem, ugotowaną jedynie w wodzie, upieczoną na grillu. Zawsz jest wyborna. Jeżeli macie gdzieś pod ręką Selgrosa, jedźcie do niego koniecznie. Do mojego dzisiejszego posta użyłam surowej białej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim. No cudowności.
A jeśli macie ochotę na trochę więcej inspiracji na przepisy z białą kiełbasą, na dole wrzucę Wam parę linków do mnie na bloga. Polecam Wam przepis z cydrem i z piwem. To są chyba moje ulubione.
Biała kiełbasa pieczona w cebuli to potrawa, którą zrobię na najbliższe święta. Nie planowałam za bardzo tego robić, ale to raczej nie przejdzie (My już podjął decyzję). Miałam w planie podać inne rzeczy, ale coś mi się wydaje, że moje plany będę sukcesywnie zmieniać. Jutro na przykład robię kaczkę, która jest zrobiona jedynie pod bloga. Nie nie, na święta jej nie zrobię. Mhm…
Na dziś tyle, lecę zająć się kaczką, później kolejna świąteczna przystawka i surówka do kaczki. Jutro sałatka z jajkami przepiórczymi i póki co to by było na tyle. Od poniedziałku walczę z resztą.
Zaglądajcie do mnie.
Składniki:
4 białe surowe kiełbasy dobrej jakości
2 duże cebule
pół szklanki wody
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i przesmażamy na oleju na wolnym ogniu około 15 minut. Cebula powinna zmięknąć i się lekko zezłocić.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Do przesmażonej cebuli wlewamy wodę, dodajemy musztardę, mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną cebulę razem z sosem, na nią układamy kiełbasy, które w paru miejscach nakłuwamy wykałaczką. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Po tym czasie pieczemy kiełbasę bez pokrywki, do zrumienienia.
Jakby ktoś pytał czym udekorowałam potrawę to jest to świeży tymianek.
Podobne przepisy:
Biała kiełbasa pieczona w piwie
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście
Biała kiełbasa pieczona w cydrze
Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym
Biała kiełbasa pieczona z ciecierzycą w sosie pomidorowym
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w sosie miodowo-musztardowym