No, moi drodzy, kończymy z kupnymi budyniami. Już z pół roku zbierałam się do zrobienia domowego budyniu, zawsze jakoś ciągle było nie po drodze. Dziś zdecydowanie po drodze się zrobiło i tak oto właśnie skończyłam wchłaniać pyszny deser. Tytułowy budyń czekoladowy składa się z dobrych składników, jest prosty w obsłudze, o smaku nawet nie wspomnę. Jeżeli uzupełnicie zawartość miski o ulubiony dżem, będziecie jeszcze bardziej szczęśliwi. Ja dodałam resztki dżemu porzeczkowego. Powidła śliwkowe też będą idealne.
Składniki:
400 ml mleka
2 żółtka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego
5 kostek dobrej jakości gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
(przepis na 2 porcje)
Do 300 ml mleka dodajemy masło, podgrzewamy. W misce ucieramy żółtka z cukrem, później dodajemy mąkę i resztę mleka, dokładnie mieszamy. Do gotującego mleka powoli wlewamy zawartość miski, ciągle mieszamy – aż do zgęstnienia. Wyłączamy gaz i wrzucamy czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.