Zbawienie, na obecne upały. Chłodnik zrobiłam wczoraj wieczorem, dziś go pałaszowaliśmy. Te paręnaście godzin w lodówce, dobrze mu zrobiło.
Róbcie i jedzcie na zdrowie.
Składniki:
700 ml maślanki (jogurtu lub kefiru)
1 dojrzałe awokado
5 ogórków gruntowych + 2 do posypania
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku + odrobinę do posypania
2 ząbki czosnku
1 łyżka siemienia lnianego
sok z cytryny
sól
pieprz
oliwa extra virgin
(przepis na 3-4 porcje)
Maślankę wlewamy do blendera. Wrzucamy do niego 5 obranych ogórków, wydrążony miąższ awokado i czosnek, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego poszatkowane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin. 2 dodatkowe ogórki kroimy w kostkę. Zupę przelewamy do misek, posypujemy ją ogórkami, poszatkowanym szczypiorkiem, siemieniem i skrapiamy odrobiną oliwy.
Podobne przepisy:
Gazpacho
Chłodnik z kalarepą
Tarator – chłodnik z ogórkami i orzechami
Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym
Chłodnik litewski
Chłodnik z ogórkami i rzodkiewkami
Chłodnik szczawiowo-ogórkowy