Czasu na gotowanie jakoś mniej niż zwykle, więc nie spodziewajcie się skomplikowanych przepisów. Chociaż kto wie… kto wie. Póki co dzielę się z Wami przepisem na przepysznościową sałatkę z ciecierzycą, burakami, rukolą i innymi takimi. Wchłonęłam ją na dwa razy. My zostawiłam tylko odrobinę na spróbowanie. Opinia pozytywna.
Składniki:
2 średnie buraki
puszka ciecierzycy konserwowej
1 mała czerwona cebula
duża garść rukoli
duża garść startego sera długodojrzewającego
1 łyżka czarnego sezamu (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)
Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach do miękkości, potrwa to około 45 minut. Po tym czasie buraki obieramy i kroimy w grube słupki. Do miski wrzucamy odsączoną ciecierzycę, buraki, pokrojoną w półplasterki cebulę i poszatkowaną rukolę. Polewamy wszystko balsamico, oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i sezamem.
Podobne przepisy:
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą
Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim
Kasza gryczana z botwinką i białym serem
Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym
Kasza gryczana z botwinką