Kasza gryczana z botwinką

przez Kardamonowy

Tak, wolna chata! Mogę do woli gotować kasze, za którymi niestety, mój domownik, delikatnie mówiąc, nie przepada. Już sam zapach jest podobno fe. Idę gotować, gryczaną. 



Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej 
1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
1 ząbek czosnku
czerwona cebula
ser pleśniowy (ja użyłam turkusowego lazura)
2 łyżki oliwy extra virgin
sok z połowy cytryny
natka pietruszki
sól
pieprz
(przepis na 2 porcje)  

Kaszę gotujemy do miękkości. W tym czasie, dokładnie myjemy botwinkę, łodygi, liście i buraczki (obrane) kroimy w słupki, smażymy chwilę na oliwie, dorzucamy czosnek. Kaszę odcedzamy, przesypujemy do miski. Dodajemy to tego: botwinkę, pokrojoną w krążki cebulę, pokruszony ser pleśniowy, sól, świeżo mielony pieprz, oliwę i sok z cytryny. Mieszamy. Na koniec posypujemy natką.   

Podobne przepisy:
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą
Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą
Kasza gryczana z botwinką i białym serem
Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym
Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim

4 komentarze

Unknown 13 lipca, 2014 - 4:07 pm

Kradnę przepis do wypróbowania we własnej kuchni 🙂 Przepysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Monika 13 lipca, 2014 - 5:15 pm

Kradnij, kradnij, po to głównie to tutaj publikuję :).

Odpowiedz
Lutka22 24 lipca, 2014 - 11:36 am

a ja bym tak Ciebie ukradła………..buraczki mam, kaszę też

Odpowiedz
Monika 24 lipca, 2014 - 11:41 am

Mam nadzieję, że Lutka22 to ta osoba, o której myślę :). Jeżeli tak, można mnie kraść.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności