Kasza gryczana z botwinką i białym serem

przez Kardamonowy

I znowu moje smaki. Kasza, kasza, zielenina i biały ser. Na obecne upały nic tak dobrze mi nie wychodzi jak tego typu sałatka. O zdrowotności nie muszę wspominać?



Składniki:
1 pęczek botwinki
pół kostki białego sera
pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej
pół małej cukinii
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pół pęczka koperku
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
oliwa
(przepis na 2-3 porcje)  

Kaszę gotujemy al dente, odcedzamy. Botwinkę dokładnie myjemy, szatkujemy. Buraczki (jeżeli botwinka takie posiada) obieramy i kroimy w drobną kostkę.  Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, rozdrobniony czosnek, buraczki, smażymy 2 minuty. Pod koniec wrzucamy liście botwinki i smażymy paręnaście sekund. Do miski wrzucamy kaszę, podsmażone warzywa, poszatkowany koperek, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokruszonym białym serem. 

Podobne przepisy:
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą
Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą
Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim
Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym
Kasza gryczana z botwinką

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności