Cukinia w curry

przez Kardamonowy

Praktycznie co roku eksperymentuję z przetworami. Nie wiem co wyjdzie z tego obecnego, powiem Wam za jakiś czas. Przepis wrzucam jednak już dziś, może będzie dla kogoś inspiracją. Cukinię lubię, curry lubię, ocet lubię. Nie sądzę, że będę kręciła nosem. Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 600 ml. Uczulam tylko, że z ilością zalewy, różnie bywa. Wszystko zależy od ilości cukinii, jaką upchacie w słoikach. Może być jej trochę za mało lub trochę za dużo (tej zalewy). Ja musiałam ją jednak uzupełnić, ilość składników u mnie w przepisie jest już powiększona. 
Miałam napisać jak wyszła. Wyszła supcio. 



Składniki:
2,5 kg cukinii
8 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki curry
biała gorczyca  

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dokładamy ząbki czosnku, liście laurowe, sól, cukier i curry, gotujemy minutę i odstawiamy. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 0,5 cm. Jeżeli plasterki są za duże, przekrójcie je na pół. Na dno wyparzonych słoików wsypujemy parę ziaren gorczycy, dorzucamy do nich plasterki cukinii – układamy je dość ściśle. Wszystko zalewamy odcedzoną zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Możecie też nie pozbywać się dobroci z zalewy, tylko je poupychać razem z cukinią. Pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku, 30 minut w 130 stopniach. 


7 komentarzy

An etka 20 lipca, 2016 - 9:28 pm

Jak dokładnie postąpić ze słoikami przy pasteryzacji w piekarniku ? Dotąd nie praktykowałam tej metody. Zatem czy wstawić je do zimnego piekarnika i czas odliczyć od momentu, gdy temperatura będzie wynosić 130 stopni, czy może inaczej ?

Odpowiedz
Monika 20 lipca, 2016 - 9:39 pm

Ja słoiki wkładam do zimnego piekarnika. Po osiągnięciu temperatury 130 stopni, pasteryzuję je 30 min. Pozdrawiam :).

Odpowiedz
Unknown 24 lipca, 2016 - 4:24 pm

Uwielbiam przetwory a to wygląda cudownie! Do czego polecasz taką cukinię?

Odpowiedz
Monika 24 lipca, 2016 - 4:29 pm

Myślę, że można to traktować tak jak ogórki, obiadowo i grillowo. Może spróbować z tego zrobić nawet sałatkę? Pozdrawiam :).

Odpowiedz
An etka 24 lipca, 2016 - 4:53 pm

Dziękuję :). Również pozdrawiam :).

Odpowiedz
Klaudia K 11 sierpnia, 2017 - 9:46 pm

a mozna zalac goracą zalewa zakrecic i odwrocic sloiki do gory nogami i nie pasteryzowac juz? albo zapasteryzowac normalnie w garnku z woda?

Odpowiedz
Monika 11 sierpnia, 2017 - 9:47 pm

Na pewno można pasteryzować w garnku, z gorącą zalewą też bym zaryzykowała :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności