Frytki z marchewki

Tak, tak. Marchewkowe frytki. Kolejne kulinarne odkrycie. Smakowane przez 4 osoby dzisiaj, nikt nie jęknął, że niedobre. Obowiązkowo podajcie do nich jakiś dip. Ja zrobiłam po prostu jogurt z czosnkiem i przyprawą do fety (mięta, oregano, chili). I od razu obierzcie więcej marchewek. A, jeszcze jedno. Wrzuciłam do upieczenia dodatkowo jeden korzeń pietruszki. Też bardzo ciekawy smak. 

Składniki:
8 większych marchewek
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego majeranku
szczypta chili
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w słupki. Przyprawy i olej mieszamy w dużej misce, do której wsypujemy warzywa. Obtaczamy w mieszance, wrzucamy na blachę do pieczenia i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionym dipem.