Słodki banan i wczesne, lekko kwaśne jagody. Koktajl idealny na śniadanie, pierwsze i drugie. I podwieczorek. Należę do amatorek tego typu miksowanych poideł. I przejrzałych bananów, czym więcej czarnych kropek, tym lepsze. Fajne jest to, że o każdej porze roku, można sobie pozwolić na owocowe, mleczne koktajle.
Składniki:
1 duży banan
szklanka świeżych jagód
400 g jogurtu naturalnego
3 kostki lodu
łyżka cukru (opcjonalnie)
(przepis na 2 duże porcje)
Jagody wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, żeby się lekko rozpadły i puściły sok. Chcę też, żeby były trochę ciepłe. Nie jest to oczywiście koniecznie. Mnie po prostu smakuje takie połączenie. Ciepłego i zimnego w jednej szklance. Jogurt, banan, cukier i kostki lodu miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Do połowy kieliszka wlewamy sos jagodowy, potem bananowy. Efekt jest taki jak na zdjęciu.