No nie da się ukryć, że jesień już depcze nam po piętach. Nawet zdjęcie tytułowego kompotu, które wczoraj zrobiłam aż wali jesienią po oczach. I dobrze. I fajnie. Jesień i wiosna to moje dwie ulubione pory roku. Kulinarnie już można i jeszcze można coś zdziałać. Więc działam. Działam nawet efektywniej, Tola od paru dni chodzi do przedszkola, więc mogę na spokojnie gotować i na spokojnie robić zdjęcia. Chociaż trochę brakuje mi jej grzebania przy deskach, które mam przygotowane do zdjęć. Zawsze coś musi przestawić, wysypać, wyżreć. Dobra, ja nie o tym przecież.
Parę dni temu kupiłam śliwki z myślą o cieście. Ciasto ostatecznie zrobiłam z borówkami amerykańskimi, więc śliwki odstawiłam na później. „Później” spowodowało zmniejszanie objętości owoców, więc postanowiłam z nich zrobić kompot. Dorzuciłam do niego jeszcze dwie sztuki lekko przymiękkich gruszek. Gruszki z kolei kupuję teraz bez jakiegoś kulinarnego planowania, My je po prostu lubi. W ogóle przyznam się Wam szczerze, że gruszki do kompotu dorzuciłam również z nadzieją, że będą wyczuwalne w kompocie. No nie były. Chyba następny kompot zrobię tylko z gruszkami. Albo zrobię może z nich kompot na zimę? Teraz jest w końcu na nie sezon. No nie wiem, muszę to skonsultować z paniczem od gruszek.
Właśnie, powinnam pomyśleć nad jakimiś potrawami z nimi. Póki co mam pozapisywane pomysły na dynie i śliwki. Muszę pamiętać o gruszkach, zaraz to sobie zapiszę.
Kompot ze śliwek i gruszek wyszedł po prostu smaczny. Zwyczajny. Nie dodawałam do niego żadnych dodatków. Nie ma cynamonu, goździków. Zapomniałam nawet o cukrze. Pół godziny temu wypiłam duszkiem całą szklankę, trochę mnie powykręcało. Nie będę jednak go dosładzać. Noooo, może Toli dodam trochę miodu i w sumie tyle. Do przepisowych składników dodam cukier, żeby nie było. Zacznijcie od 2 płaskich łyżek, zawsze możecie dodać go więcej. I tak wszystko zależy od słodkości owoców. Już wielokrotnie do kompotów nie dodawałam grama cukru, a ten był bardzo słodki. Nie ma co szaleć z cukrem.
I klasycznie, jeżeli chodzi o kombinacje owoców do kompotu, możliwości jest wiele. Pamiętajcie jedynie o tym, żeby najczęściej korzystać jednak z owoców sezonowych. Są wtedy najsmaczniejsze.
Składniki:
3 l wody
1 kg dojrzałych śliwek
4 dojrzałe gruszki
2 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
Gruszki myjemy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne, wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy do nich umyte i wypestkowane śliwki i cukier. Gotujemy 20 minut, studzimy, odcedzamy.
Podobne przepisy:
Kompot z rabarbaru
Kompot z czereśni i rabarbaru
Kompot z truskawek i jabłek
Kompot z truskawek i rabarbaru
Kompot jabłkowy
Kompot z rabarbaru i jabłek
Kompot ze śliwek i jabłek
Kompot ze śliwek, gruszek i jabłek