Pappardelle z cukinią i gorgonzolą to przepis wakacyjnego obiadu. Przeglądając zdjęcia, przypomniało mi się, że przecież miałam go Wam tutaj opublikować. Kuchnia, jaką mieliśmy do dyspozycji na wakacjach nie była jakoś genialnie wyposażona, ale do tego typu posiłków zupełnie nie musiała. Zresztą tutaj naprawdę nie ma jakiejś filozofii. Przepis jest banalnie prosty, a samą potrawę robi się błyskawicznie. I jest naprawdę pyszna, gorgonzola robi zawsze sporą robotę. Nie jemy jej za często, pewnie dlatego wchłonęliśmy tytułową pastę w tempie ekspresowym.
Składniki:
200 g makaronu (ja użyłam pappardelle)
1 mała cukinia
1 opakowanie gorgonzoli
1 cebula
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
garść startego parmezanu
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
1/3 szklanki wody z gotowania makaronu
(przepis na 2 porcje)
Cebulę drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy minutę. Po tym czasie dorzucamy do niej pokrojoną w małą kostkę cukinię, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do warzyw dodajemy kawałki gorgonzoli, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gdy ser się roztopi, wyłączamy gaz. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zostawcie wodę z jego gotowania), odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z serem, dodając wcześniej wspomnianą wodę. Dokładnie wszystko mieszamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem. Polecam całość posypać jeszcze świeżo mielonym pieprzem.
Podobne przepisy:
Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Makaron z ricottą i suszonymi pomidorami
Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorami
Spaghetti 3 sery z rukolą
Cacio e pepe