Zdecydowanie mam na blogu za mało ryb, muszę to w końcu nadrobić. A lubię, lubię bardzo i właściwie nie wiem czemu tak mało się nimi raczymy. Co do pasty z wędzonej makreli i ogórka kiszonego – uwielbiam ją. Dla mnie podstawowym dodatkiem do makreli zawsze była czerwona cebula. I ogórek kiszony. Tak powstał przepis na naprawdę genialny dodatek do pieczywa. I zdrowy. Kiedyś próbowałam zamienić ogórka kiszonego na konserwowego, ale to nie było to. Zresztą, spróbujcie, sami ocenicie.

Składniki:
1 duża wędzona makrela
1 mała czerwona cebula
1 ogórek kiszony
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Makrelę obieramy ze skóry, bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i wrzucamy do miski. Cebulę i ogórek kroimy w drobną kostkę, czosnek rozdrabniamy. Wszystkie składniki przepisu mieszamy ze sobą, pastę wkładamy do lodówki na parę godzin, będzie lepsza. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Podobne przepisy:
Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą
Pasta z makreli i jajek
Pomidorowa pasta z makreli
Pasta z makreli z marynowaną chili i szczypiorkiem
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą
Pasta jajeczna z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem
Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem
Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem
Pasta z makreli i serka wiejskiego
Pasta jajeczna ze szprotkami
Pasta z wędzonego dorsza i białego sera
Pasta z makreli z chrzanem
Pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego
2 komentarze
i zwykła pasta z makreli wygląda u Ciebie obłędnie 🙂
Dziękuję, ciągle się uczę :).