Gulasz wieprzowy z cynamonem

przez Kardamonowy

Pierwszy raz gulasz wieprzowy z cynamonem, robiłam w zeszłym roku w sylwestra. Miałam nadmiar zamrożonej wieprzowiny, z której chciałam zrobić coś niecodziennego. Od razu wiedzieliśmy, że to będzie naprawdę COŚ. Dla niedowiarków, cynamon i goździki w tym gulaszu zupełnie nie przeszkadzają. Jest coś w tej potrawie naprawdę wciągającego. Po spróbowaniu jednej łyżeczki, ma się ochotę na kolejną. 


Składniki:
750 g wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
250 ml passaty pomidorowej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
3 goździki
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
olej rzepakowy
 
Wieprzowinę kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso nacieramy octem, 1 łyżką oleju, cynamonem, rozdrobnionym czosnkiem i odstawiamy na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc). Na drugi dzień, w garnku z grubym dnem, obsmażamy mięso. W tym samym garnku smażymy, pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy mięso, zalewamy winem i passatą, dorzucamy goździki, liść laurowy, oregano, doprawiamy solą i pieprzem (jeżeli jest taka potrzeba). Gotujemy na minimalnym ogniu, około godziny. Można od czasu do czasu podlać go wodą. 

Podobne przepisy:
Gulasz z indyka z papryką
Gulasz wieprzowy z cydrem
Bogracz
Gulasz wołowy z Guinnessem
Gulasz wołowy z papryką
Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym
Gulasz węgierski
Pieczony gulasz wieprzowy

9 komentarzy

Unknown 19 stycznia, 2015 - 10:19 am

Koniecznie spróbuję 🙂

Odpowiedz
kasia 19 stycznia, 2015 - 10:19 am

O wlasnie, bardzo mi sie spodobal ten dodatek cynamonu…
Ciekawe danie!
🙂

Odpowiedz
Monika 19 stycznia, 2015 - 10:26 am

Kasia, Dominika, zróbcie koniecznie. Pozdrawiam :).

Odpowiedz
Magda 18 lutego, 2015 - 12:48 pm

wygląda bosko 🙂 a z czym podany ten gulasz najlepiej smakuje?

Odpowiedz
Monika 18 lutego, 2015 - 12:51 pm

Magda, my za każdym razem jemy ze świeżym pieczywem. Myślę, że można równie dobrze go zjeść z ziemniakami, ryżem lub standardowo – z kaszami. Co kto lubi. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Unknown 3 kwietnia, 2016 - 6:58 pm

Dlaczego to na zdjęciu jest takie gęste jeśli gotujemy tylko w winie (ew. dolewamy wodę) ????

Odpowiedz
Monika 3 kwietnia, 2016 - 7:01 pm

Nie wiem co mam odpisać, tak mi wyszło :). Może na zdjęciu po prostu wygląda na bardzo gęste, z tego co pamiętam, w rzeczywistości bardzo gęste nie wyszło. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Anonimowy 2 listopada, 2016 - 8:11 pm

Wlasnie gotuje ten gulasz, pachnie wysmienicie tylko troche kwasno od wytrawnego wina. Jakiego wina uzylas ?

Odpowiedz
Monika 2 listopada, 2016 - 8:13 pm

Oj, nie pamiętam. Wiem, że nie doradzę nic odkrywczego, ale dodaj odrobinę cukru, na pewno pomoże :). Pozdrawiam.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności