Pierwszy raz gulasz wieprzowy z cynamonem, robiłam w zeszłym roku w sylwestra. Miałam nadmiar zamrożonej wieprzowiny, z której chciałam zrobić coś niecodziennego. Od razu wiedzieliśmy, że to będzie naprawdę COŚ. Dla niedowiarków, cynamon i goździki w tym gulaszu zupełnie nie przeszkadzają. Jest coś w tej potrawie naprawdę wciągającego. Po spróbowaniu jednej łyżeczki, ma się ochotę na kolejną.
Składniki:
750 g wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
250 ml passaty pomidorowej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
3 goździki
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
olej rzepakowy
Wieprzowinę kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso nacieramy octem, 1 łyżką oleju, cynamonem, rozdrobnionym czosnkiem i odstawiamy na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc). Na drugi dzień, w garnku z grubym dnem, obsmażamy mięso. W tym samym garnku smażymy, pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy mięso, zalewamy winem i passatą, dorzucamy goździki, liść laurowy, oregano, doprawiamy solą i pieprzem (jeżeli jest taka potrzeba). Gotujemy na minimalnym ogniu, około godziny. Można od czasu do czasu podlać go wodą.
Podobne przepisy:
Gulasz z indyka z papryką
Gulasz wieprzowy z cydrem
Bogracz
Gulasz wołowy z Guinnessem
Gulasz wołowy z papryką
Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym
Gulasz węgierski
Pieczony gulasz wieprzowy
9 komentarzy
Koniecznie spróbuję 🙂
O wlasnie, bardzo mi sie spodobal ten dodatek cynamonu…
Ciekawe danie!
🙂
Kasia, Dominika, zróbcie koniecznie. Pozdrawiam :).
wygląda bosko 🙂 a z czym podany ten gulasz najlepiej smakuje?
Magda, my za każdym razem jemy ze świeżym pieczywem. Myślę, że można równie dobrze go zjeść z ziemniakami, ryżem lub standardowo – z kaszami. Co kto lubi. Pozdrawiam.
Dlaczego to na zdjęciu jest takie gęste jeśli gotujemy tylko w winie (ew. dolewamy wodę) ????
Nie wiem co mam odpisać, tak mi wyszło :). Może na zdjęciu po prostu wygląda na bardzo gęste, z tego co pamiętam, w rzeczywistości bardzo gęste nie wyszło. Pozdrawiam.
Wlasnie gotuje ten gulasz, pachnie wysmienicie tylko troche kwasno od wytrawnego wina. Jakiego wina uzylas ?
Oj, nie pamiętam. Wiem, że nie doradzę nic odkrywczego, ale dodaj odrobinę cukru, na pewno pomoże :). Pozdrawiam.