Gulasz wieprzowy z cydrem

przez Kardamonowy

Wiele razy łączyłam cydr z wieprzowiną i zawsze było to dobre połączenie. Nie jest więc niczym dziwnym, wykorzystanie go do gulaszu. My, będąc ostatnio obiektem drwin w naszej ekipie, doczekał się znowu solidnej porcji wieprzowiny. Drwiny oczywiście dotyczą nadwyżki soczewic, warzyw i kasz, z jednoczesnym niedoborem mięsa. Nie miałam nawet sumienia dziś proponować mu kaszę do gulaszu…
Jest więc gulasz wieprzowy z cydrem, upieczony na śmierć. Pyszny. Z ziemniakami i surówką z pora. 


Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
300 ml cydru
200 ml wody
1 liść laurowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy

Wieprzowinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy papryką, tymiankiem, solą, pieprzem, dodajemy rozdrobniony czosnek, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Warzywa smażymy do zrumienienia, około 3 minut, następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Mięso smażymy na tej samej patelni, na średnim ogniu, także do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy mąkę, smażymy jeszcze minutę, przekładamy do warzyw. Na patelnię wlewamy wodę i zbieramy wszystkie dobroci po smażeniu, wlewamy do mięsa i warzyw. Dokładamy resztę składników. Pieczemy pod przykryciem, około godziny w 180 stopniach – do miękkości.

Podobne przepisy:
Gulasz wołowy z papryką
Bogracz
Gulasz wieprzowy z cynamonem
Gulasz wołowy z Guinnessem
Gulasz z indyka z papryką
Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym
Gulasz węgierski
Pieczony gulasz wieprzowy

8 komentarzy

rngkitchen 5 grudnia, 2016 - 10:39 am

Gulasz idealny <3 Mniam <3

Odpowiedz
Angie 5 grudnia, 2016 - 10:39 am

Bardzo lubię wszelkiego typu gulasze, Twój z dodatkiem cydru, prezentuje się fantastycznie:)

Odpowiedz
Monika 5 grudnia, 2016 - 10:44 am

Dzięki, dzięki, wyszło mu się dobrze, tyle Wam powiem :).

Odpowiedz
Anonimowy 14 grudnia, 2016 - 11:33 am

A cydr to do picia czy do gulaszu? ��

Odpowiedz
Monika 14 grudnia, 2016 - 11:34 am

Nie rozumiem pytania?

Odpowiedz
Anonimowy 14 grudnia, 2016 - 7:07 pm

A już doczytałam. W przepisie nie ma nic o cydrze i to mnie zmylilo, ale teraz już sie zorientowałam że to jest " dodać pozostałe składniki 🙂

Odpowiedz
Monika 14 grudnia, 2016 - 7:07 pm

🙂

Odpowiedz
Monika 17 marca, 2017 - 9:17 pm

Pewnie, tylko kontroluj, żeby Ci się nie spalił :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności