Granoli nikomu przedstawiać nie trzeba. Opcji jest tyle, że głowa mała. Dziś chciałam Wam przedstawić granolę z jabłkami i cynamonem. Pyszna no, co zrobić. Zrobiłam ją nieco inaczej niż poprzednie i też wyszło spoko, nie piekłam rodzynek, tylko dodałam je po prostu do gotowej granoli. I już. Z dodatkami też możecie kombinować ile wlezie. Ja dodałam to, co miałam w chacie.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
2 jabłka
1 szklanka rodzynek
pół szklanki ziaren słonecznika
pół szklanki otrębów żytnich
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki płynnego miodu
płaska łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i ścieram na tarce na najmniejszych oczkach. W misce mieszamy resztę składników (poza rodzynkami), dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy. Zawartość miski rozsypujemy na blasze do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach – do zrumienienia. Pamiętajcie o częstym mieszaniu granoli, żeby się nie przypaliła. Po upieczeniu dodajemy rodzynki.
Podobne przepisy:
Granola z masłem orzechowym
Świąteczna granola
Granola