Granola z masłem orzechowym

Granole robię dość często, przeróżne. Lubimy je wszyscy, z jogurtem, mlekiem, bez niczego. Ostatnio napatoczyło mi się w lodówce masło orzechowe i od razu pomyślałam, że chciałabym je dodać do granoli. Na początku miałam niewielkie obawy, że ciężko będzie je wmieszać w resztę składników, ale nic z tych rzeczy. Polecam jednak wszystko wymieszać rękami, powoli i dokładnie. Granola to bardzo zdrowe i przepyszne śniadanie lub przekąska. Jak zrobicie jedną, będziecie próbować robić kolejne.



Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
pół szklanki ziaren słonecznika
pół szklanki pestek dyni
pół szklanki ziaren siemienia lnianego
2 łyżki płynnego miodu
2 czubate łyżki masła orzechowego (bez cukru)
1 szklanka rodzynek


Do miski wsypujemy płatki, słonecznik, dynię i siemię lniane, mieszamy. Dodajemy do tego miód i masło orzechowe, wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Zawartość miski rozsypujemy na blasze do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach – do zrumienienia. Pamiętajcie o częstym mieszaniu granoli, żeby się nie przypaliła. Po upieczeniu dodajemy rodzynki.