Pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego

przez Kardamonowy

Ale mam dzisiaj parcie na gotowanie, jest 10:30, a ja jestem w trakcie robienia trzeciej potrawy. Klasycznie najprzyjemniejsze jest dla mnie czyszczenie lodówki z resztek. Nie wiem jak to się dzieje, ale wtedy wychodzą jedne z przyjemniejszych potraw. Dziś na śniadanie na przykład były smażone kabanosy (które na świeżo były nie do pogryzienia), resztki cukinii i papryk, które zostały mi z wegańskiego leczo, końcówka passaty z tej samej potrawy i połowa fety. Wszystko przesmażyłam, doprawiłam oregano. Przed podaniem całość posypałam fetą i świeżą natką pietruszki. To było ekstra. Tego typu śniadanie chętnie podawałabym w swojej restauracji :).
Tak też powstała pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego. Parę tygodni temu byliśmy nad morzem, z którego przywieźliśmy wędzone ryby. Na początku oczywiście ryby jedliśmy jedynie z pieczywem, ale pod koniec potrzebowaliśmy już odmiany. Tak wyczarowałam pastę, do której dodałam ogórka małosolnego i zioła, które też staram się ostatnio mieć częściej w domu.
Jeżeli chodzi o rodzaj ryby, dajcie tę, którą lubicie. Ja wykorzystałam wędzoną makrelę i morszczuka. Zioła? Dowolne. Ja poszłam w klasykę, czyli koperek i dymka, które zawsze pasują do ryb. Świetnie sprawdzi się też natka pietruszki (ta chyba ma u mnie pierwsze miejsce, jeżeli chodzi o zioło do ryb).
Pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego wyszła bardzo aromatyczna, wiosenna, taka jak trzeba.
Róbcie i jedzcie na zdrowie.


Składniki:
1 średniej wielkości ryba wędzona (u mnie pół makreli i pół morszczuka)
1 większy ogórek małosolny
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
mały ząbek czosnku
1 łyżeczka poszatkowanego koperku
1 łyżeczka poszatkowanej dymki
sól
pieprz  

Ryby dokładnie oczyszczamy ze skóry i ości, wrzucamy do miski. Ogórka ścieramy na tarce na największych oczkach, dorzucamy do ryb. Dodajemy do tego jogurt naturalny, majonez, rozdrobniony ząbek czosnku, koperek, dymkę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.

Podobne przepisy:
Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą
Pasta z makreli i jajek
Pomidorowa pasta z makreli
Pasta z makreli z marynowaną chili i szczypiorkiem
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
Pasta z wędzonej makreli i ogórka kiszonego
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą
Pasta jajeczna ze szprotkami
Pasta z makreli z chrzanem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności