Pesto z jarmużu

przez Kardamonowy

Od jakiegoś czasu częściej kupujemy jarmuż. Nie jestem jakąś jego wielką fanką, ale nie wszystko co przerabiam musi mnie oczarowywać. Podobno jest bardzo zdrowy, więc staram się go przemycać tam i tu. Z ostatniej partii zrobiłam chipsy, koktajl i hummus. Z poprzedniej – pesto. Chipsy trochę zjarałam, więc z tą zdrowotnością to bardzo średnio. Nie było więc mowy o zdjęciach i publikacji. Muszę poprawić przepis, wtedy zrobię zdjęcie i opublikuję go na Kardamonie. Koktajle zawsze są ok (możecie sobie przejrzeć bloga, mam parę propozycji dla Was), hummus też wjechał na bloga parę dni temu, z łatwością go znajdziecie. No i pesto. Hm… Było ok, ale niczego nam nie urwało. Jarmuż sam w sobie nie ma jakiego wybitnego smaku. Pesto z natki czy bazylii zawsze jest aromatyczne. W jarmużu ciężko mi znaleźć to coś. I niby dodałam do niego prażone ziarna, jest parmezan, dobrej jakości oliwa. Jest poprawnie i tyle.
Z czym je zjedliśmy? Z makaronem, po prostu. To jedna z tych potraw, którą robię wtedy, gdy nie mam czasu i pomysłu na obiad. W domu najczęściej mam jakąś zieleninę, z której mogę pesto zrobić. Tym razem stanęło na jarmużu, który częściej u nas gości.
Do czego je jeszcze dodać? Poza makaronami, lubię dodawać je do ryb i owoców morza, do zup, do sałatek, do potraw z grilla. Pod przepisem wpiszę Wam parę propozycji dań z pesto właśnie. Normalnie wpisuję tam podobne przepisy, ale dzisiaj zrobię wyjątek. Może ktoś z Was czymś się zainspiruje. Są to przepisy z różnymi rodzajami pesto, nie musicie ograniczać się jedynie do tego z jarmużem. Nawet nalegam, żeby tego nie robić :).
Róbcie więc pesto zdrowie. Różne. Zdecydowanie.


Składniki:
1 szklanka drobno posiekanych liści jarmużu (bez grubych łodyg)
garść pestek słonecznika
garść parmezanu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej)
sól
pieprz

Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia. Po ostudzeniu wrzucamy go do blendera. Dorzucamy do niego liście jarmużu, czosnek, sok z cytryny, oliwę, miksujemy na nie do końca jednolitą pastę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Jeżeli pesto wyszło za gęste, dolejcie więcej oliwy.

Przepisy z użyciem pesto:

Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami
Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
Makaron z bobem, pesto i boczkiem
Kasza gryczana z dynią, suszonymi pomidorami i pesto
Sałatka z indykiem, koprem włoskim i pesto
Sałatka z jajkami przepiórczymi i pesto
Polędwica z dorsza z pesto
Leniwe z pesto
Pęczotto z pomidorami i pesto
Makaron z cukinią, pesto i fetą

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności