Pęczotto z pomidorami i pesto

przez Kardamonowy

Lubię kaszę, pęczak to właściwie najulubieńsza z nich. Lubię też pomidory, pesto, oliwę. Czemu więc nie połączyć tych pyszności ze sobą? My oczywiście z rezerwą. A niech się buja.
Jeżeli chodzi o rodzaj pesto, to właściwie możecie zapodać takie, jakie chcecie. U mnie stanęło na bazyliowym. Polecam całość posypać jeszcze jakimś długodojrzewającym serem. U mnie niestety go zabrakło. 
Małe sprostowanie z dnia następnego: My zażera się pęczotto z pomidorami. Yyyy….. 



Składniki:
1 szklanka suchej kaszy pęczak
750 ml bulionu warzywnego
5 dojrzałych pomidorów (poza sezonem można użyć 1 puszkę pomidorów)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki pesto
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
oliwa
sól
pieprz
(przepis na 3-4 porcje)  

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, chwilę smażymy. Dosypujemy do nich suchą kaszę, smażymy około minuty. Po tym czasie, do kaszy wrzucamy pokrojone w małą kostkę, obrane pomidory. Całość zalewamy chochlą bulionu, mieszamy i czekamy aż płyn się wchłonie, znowu dolewamy bulion, gotujemy. Wykonujemy te same czynności, do momentu aż kasza się ugotuje. Całość doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie można dodać koncentrat pomidorowy. Pęczotto nakładamy na talerze i na porcję dodajemy łyżeczkę pesto, lekko mieszamy. Ja całość polałam jeszcze oliwą extra virgin.


3 komentarze

Foodmania 10 czerwca, 2015 - 9:43 am

wspaniałe, nieskomplikowanie danie!

Odpowiedz
Ania_S 6 lipca, 2015 - 10:54 am

Uwielbiam takie proste dania z kaszy 🙂 A Twoje wygląda przepysznie 😉

Odpowiedz
Monika 10 lipca, 2015 - 9:21 am

Dzięki :), było naprawdę pyszne. Pozdrawiam.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności