Szparagi z gremolatą i serem pecorino

przez Kardamonowy

Nie, kuchnia włoska NIGDY mi się nie znudzi. Wczoraj, zajadając szparagi, stwierdziłam, że dla mnie nie ma nic lepszego. To są te smaki i nic na to nie poradzę. Będę Was katować tą kuchnią. Szparagi jak szparagi, same w sobie są pyszne. Gremolatę robiłam pierwszy raz (jest to mieszanka natki pietruszki, czosnku i skórki z cytryny), pecorino jadłam pierwszy raz. Uśmiech miałam o taaaaki. Obiecałam mojemu „włoskiemu” Bro, że za tydzień mu to zaserwuję. Liczę na taki sam uśmiech. 



Składniki:
500 g zielonych szparagów
pęczek natki pietruszki
skórka z 1 cytryny 
1 duży ząbek czosnku
oliwa 
sól
kawałek sera pecorino  

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Jeżeli chcecie, możecie je jeszcze obrać obieraczką do warzyw – ja tego nie robiłam. Natkę i czosnek drobno kroimy, skórkę z cytryny trzemy na najmniejszych oczkach – wszystko mieszamy. Szparagi posypujemy tą mieszanką, solimy i dodajemy pecorino. 


1 komentarzy

Olka 6 lipca, 2015 - 10:54 am

Minimum składników, maksimum smaku.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności