Sałatka z sałatą, ogórkiem i fetą

przez Kardamonowy

Ależ dziś pięknie. I wczoraj też było cudnie. A od jutra ma być znowu dupa blada… nic to, że za 3 dni majówka. Czemu zaczynam od pogody? Bo jasny gwint, miałam grillować pełną parą. A skończy się chyba na skromnym grillu pod dachem. Wiem, zawsze coś, nie o to mi jednak chodziło. Dobrej pogody do zdjęć też nie będzie, nie będę się nawet produkować. Na bank przygotuję jakieś sałatki i sosy, nie będziemy jechali przecież na samych kiełbasach. Ale będzie to wszystko dość ascetyczne (przynajmniej z mojej strony).
Na blogu mam niewiele konkretnych grillowych przepisów. Brakuje szaszłyków, kaszanek i innych ryb. Chciałam w majówkę to nadrobić i uzupełnić bloga. Jak jednak widzę jaka ma być pogoda, jedyne co uzupełnię to piwa w lodówce (w większości na dodatek bezalkoholowe). Jak już grillujemy to u przyjaciół w ogrodzie, my możemy sobie pogrillować w domu. No trudno, może kiedyś się uda kopcić na swoich włościach.
Jestem natomiast, jak zwykle, dobrze przygotowana od strony sałatek. Dziś dodatkowo zrobiłam kolejną, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla. Jest prosta, smaczna, jest taka jak trzeba. Może jednak wśród Was jest ktoś, komu dopisze pogoda i skorzysta z tego przepisu. Na dole wrzucę Wam jeszcze parę linków na inne zielone cuda. Poszperajcie, może znajdziecie coś dla siebie.


Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat
1 zielony ogórek (lub 3 gruntowe)
200 g sera feta
1 większa szalotka (można użyć małej czerwonej cebuli)
1 duży ząbek czosnku
pół pęczka koperku
2 czubate łyżki łuskanych ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy extra virgin
sok z połowy małej cytryny
sól
pieprz

Słonecznik prażymy na suchej patelni do zrumienienia.
W misce, w której będziemy robić sałatkę, na dno wlewamy oliwę i sok z cytryny, wrzucamy rozdrobnione ząbki czosnku, mieszamy. Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do tego obranego ogórka pokrojonego w cienkie plasterki, pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę i fetę pokrojoną w kostkę. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i poszatkowanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sałatka powinna być lekko kwaśna, jeżeli Wasza wyszła mało kwaśna (chociaż to kwestia gustu), dodajcie więcej soku z cytryny (ja ostatecznie wlałam do niej sok z połowy większej cytryny).

Podobne przepisy:
Sałatka z truskawkami, pomidorami i fetą
Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami
Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
Sałatka z pieczoną papryką i fetą
Sałatka ze szpinakiem, granatem i fetą
Sałatka z roszponką, grejpfrutem i fetą
Sałatka z cukinii

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności