Schab z gruszką i serem pleśniowym

przez Kardamonowy

Ten przepis został przetestowany już dość dawno temu, zdjęcie też już swoje odczekało. Postanowiłam w końcu podzielić się nim z Wami. Tak jak kiedyś Wam pisałam, trzeba czasem odstawić klasyczne schaboszczaki w panierce. Poszperałam, wyguglałam i znalazłam ciekawy przepis na schab z gruszką i serem pleśniowym. Trochę go zmodyfikowałam, oryginał natomiast jest z bloga: Gotuję, bo lubię. 



Składniki:
4 kotlety schabowe
100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (ja użyłam Lazura złocistego)
1 duża gruszka
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego majeranku
sól
pieprz  

Kotlety lekko rozbijamy, doprawiamy majerankiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem, odstawiamy do lodówki na 30 min. W międzyczasie lekko podgrzany jogurt mieszamy z 1/3 opakowania sera pleśniowego. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem, na każdy kotlet nakładamy plaster gruszki i resztę pokruszonego sera pleśniowego. Pieczemy 30 minut 180 stopniach.


3 komentarze

zufik 22 września, 2014 - 11:03 am

Bardzo ciekawa odsłona schabowego! 🙂

Odpowiedz
Zofiana 28 września, 2014 - 7:13 pm

Lubię takie połączenia smakowe

Odpowiedz
Monika 28 września, 2014 - 7:19 pm

Polecam, naprawdę. Będę często wracać do tego przepisu. Pozdrawiam :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności