A już nawet nie pamiętam do czego go zrobiłam, zdjęcie czekało w kolejce na publikację. Nie muszę chyba jednak nikomu podpowiadać, do czego można go zużyć. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Z ziołami też eksperymentujcie, na pewno świetnie sprawdzi się w nim świeża mięta. O tak, następny zrobię z miętą.
Składniki:
330 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
skórka z połowy cytryny (starta na najmniejszych oczkach)
1 łyżeczka soku z cytryny
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
Jogurt wlewamy do miski. Dodajemy do niego rozdrobniony ząbek czosnku, skórkę i sok z cytryny, poszatkowane zioła, sól i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy.
Podobne przepisy:
Sos jogurtowo-czosnkowy z suszonymi pomidorami
Sos farmerski
Sos ziołowo-czosnkowy z fetą
Sos zielonej bogini
Sos czosnkowy z ziołami
Sos szczypiorkowy
Tzatziki
Tzatziki z rzodkiewkami
Sos czosnkowy z serka twarogowego