Ostatnio częściej zaglądam do książek kucharskich z polską kuchnią. A jak kuchnia polska to (u mnie) Hanna Szymanderska. Każda potrawa, jaką dotychczas robiłam wg jej przepisu, była dokładnie taka jak trzeba. Wyszperałam parę dni temu przepis na sos tatarski z kaparami. Zrobiłam, zjadłam, publikuję. Pyszny. Na najbliższe święta będzie jak znalazł. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki:
5 korniszonów
1 szalotka
1 łyżka kaparów
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Korniszony i szalotkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone w mniejsze kawałki kapary, zioła, majonez, jogurt i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.
Podobne przepisy:
Sos tatarski z chrzanem
Sos wielkanocny
Sos polski
Sos tatarski
Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi
Sos tatarski z ziołami