A nawet nie wiem jak do niego dotarłam. Wiem natomiast, że zmusiły mnie do tego obecne upały. Zupa ładnie schłodziła się przez noc i na drugi dzień była jak znalazł. Róbcie, róbcie.
Składniki:
400 g jogurtu greckiego
3/4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej
5 ogórków gruntowych
1 duży ząbek czosnku
pół pęczka koperku
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka oliwy extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy nasiona, kroimy w kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wodę, olej i sok z cytryny. Wrzucamy do niej pokrojone ogórki, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na paręnaście godzin. Przed podaniem posypujemy kawałkami orzechów.
Podobne przepisy:
Gazpacho
Chłodnik z ogórkami i awokado
Chłodnik z kalarepą
Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym
Chłodnik litewski
Chłodnik z ogórkami i rzodkiewkami
Chłodnik szczawiowo-ogórkowy