Mimo, że nie jestem jakąś szczególną entuzjastką deserową, od czasu do czasu mój organizm domaga się cukru. I przyszła ochota na słodkie śniadanie. Domowa nutella i świeże truskawki – pycha. Tostów się robi najpierw parę, bo przecież więcej nie da się rady zjeść. Potem dokładka jedna, druga.
Składniki:
1 bagietka
3 jajka
1/4 szklanki mleka
szczypta cynamonu
porcja domowej nutelli
truskawki
olej rzepakowy
Jajka, mleko i cynamon dokładnie razem mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki grubości ok 1 cm. Połowę kromek smarujemy nutellą, drugą połową przykrywamy posmarowane już kromki. Rozgrzewamy patelnię z olejem, gotowe tosty maczamy (ok 10 sek) z obu stron w jajkach z mlekiem. Smażymy na złoty kolor. Świeże truskawki, jedynie umyte, obrane i przekrojone, pasują i d e a l n i e.