No bo ile można jeść to samo z rzodkiewką i szczypiorkiem? Powstała więc opcja, taka jak w tytule. Zajadałam się nią z plackami z kiszoną kapustą, reszta wchłonęła standardowo z chlebem. Można i tak.
Składniki:
250 g białego sera (ja użyłam chudego)
4 łyżki jogurtu naturalnego
pół średniego ogórka (lub 1 gruntowy)
pół białej części małego pora
1 mały ząbek czosnku
2 gałązki koperku
sól
pieprz
Umytego i obranego (u mnie dość niedbale) ogórka, kroimy wzdłuż na 4 części, wykrawamy pestki – wyrzucamy, pozostałość kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski i posypujemy odrobiną soli, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy pokrojonego ogórka z nadmiaru wody. W drugiej misce rozdrabniamy widelcem ser, dodajemy kostki ogórka i drobno pokrojony por. Dorzucamy poszatkowany koperek, rozdrobniony czosnek, jogurt, sól, świeżo mielony pieprz, wszystko dokładnie mieszamy.