Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem i kukurydzą

przez Kardamonowy

Zrobiona przy okazji urodzin babci. Na początku chciałam zrobić klasycznie bez kurczaka, ale robiłam czystki w zamrażalniku i napatoczyły mi się 4 wędzone skrzydełka z kurczaka. Też wyszło smacznie. Nie wiem czy dostaniecie w sklepie wędzone skrzydełka, ja swoje dostałam od zaprzyjaźnionej rodziny. Możecie je z powodzeniem zastąpić jedną porządną ćwiartką z kurczaka – też będzie ok.


Składniki:
5 jajek
4 wędzone skrzydełka z kurczaka
2 ogórki konserwowe
duży por (biała część)
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
2 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz  

Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy.
Skrzydełka obieramy z mięsa, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, wrzucamy do mięsa. Dodajemy do tego odsączoną kukurydzę i odsączony seler, ogórki i jajka pokrojone w mniejszą kostkę, majonez, jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. 

Podobne przepisy:
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą
Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi
Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, rzeżuchą i fetą
Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności