Ciasto czekoladowe z bananami

przez Kardamonowy

Od razu, bez ceregieli, przepis jest z bloga Mała Cukierenka. Przepis łatwy i przyjemny. Ciasto pyszne, naprawdę. Trochę zmodyfikowałam przepis, m. in. zmniejszyłam ilość cukru i w sumie dobrze. Dla nas wyszło przeidealnie. Bierzcie przepis i zapiszcie sobie go gdzieś na stałe.


Składniki:
200 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki naturalnego kakao
120 g cukru (lub więcej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 bardzo dojrzałe banany
2 jajka
120 ml oleju

Czekoladę drobno siekamy. W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej rozdrobnione widelcem banany, olej i jajka. Zawartość obu misek łączmy ze sobą, mieszamy (nie za dokładnie). Dorzucamy do tego czekoladę i znowu mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja tortownica ma 20 cm średnicy) i pieczemy godzinę w 170 stopniach. Po 45 minutach możecie sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku. Jeżeli nie, można je wyłączyć. 

Podobne przepisy:
Ciasto bananowe z masłem orzechowym
Kopiec kreta

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności