Obecnie szkoda czasu na zastanawianie się z czego robić sałatki. Sałatki teraz trzeba robić z pomidorów. Koniec dyskusji. Powstała zatem przepyszna sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską. Już od dawna chodził za mną dressing, do którego użyję tego typu musztardę, postanowiłam w końcu to zrobić. Na blacie w kuchni od paru tygodni stał także olej z pestek dyni, który postanowiłam również wykorzystać. Matkojedyno, ten olej jest zupełnie niesamowity w smaku. Intensywny, orzechowy, no genialny. Wszystko pięknie zagrało. Wszyściutko.
Składniki:
pół opakowania mieszanki sałat ze szpinakiem
2 pomidory
1 duża szalotka
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy extra virgin)
sól
pieprz
Pestki słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojoną w plasterki szalotkę. Musztardę francuską mieszamy w misce z olejem i sokiem z cytryny, mieszamy. Wszystko polewamy sosem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Posypujemy słonecznikiem.
Podobne przepisy:
Sałatka z pomidorków koktajlowych z kaparami i mozzarellą
Sałatka z pomidorów i oliwek
Sałatka z pomidorami, ogórkami i serkiem wiejskim
Sałatka z pomidorami, ogórkami i fetą
Sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i suszonymi pomidorami