Pycha. Wszystko jakoś tak do siebie spasowało. Słodki granat, kremowa feta, pikantna i wyrazista rukola. Dzisiaj mam jakąś wenę na słuchanie muzyki, więc póki co się ewakuuję, wieczorem wrócę z jeszcze jednym przepisem. Sałatka z kuskusem, papryką i granatem poleca się na każdą porę dnia.
Ps. Staś, dzięki za najpiękniejsze na świecie sztućce.
Składniki:
150 g suchej kaszy kuskus
pół opakowania fety
1 mała czerwona cebula
pół granatu
pół zielonej papryki
pół papryczki chili
spora garść rukoli
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
(przepis na 2 porcje)
Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę mieszamy widelcem i przesypujemy do miski. Dodajemy do niej umytą rukolę, pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i chili. Dosypujemy do tego nasiona granatu i pokrojoną w mniejsze kawałki fetę. Polewamy wszystko oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą.
Podobne przepisy:
Kuskus z papryką, cukinią i fetą
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą
Kuskus z fasolą, fetą i suszonymi pomidorami
Soczewica z pieczonymi burakami
3 komentarze
Wszystkie składniki akurat mam, więc chyba jutro ją robię 🙂
pyszna sałatka 🙂
Pyszna, pyszna. Ja dzisiaj zrobię ją jeszcze raz :). Pozdrawiam.