Było pyszne, baaardzo intensywne w smaku. Wszystko co niepotrzebne odparowało i został jedynie świetny sos. Plus kiełbasy, wiadomo. Nie wiem jak będą wyglądały Wasze święta w tym roku, ale może ktoś z Was akurat zainspiruje się tym przepisem. A jak nie w święta, to przy innej okazji. Nikt przecież nie powiedział, że białą kiełbasę je się tylko w Wielkanoc.
Składniki:
5 surowych białych kiełbas
1 duża cebula
1 czubata łyżka musztardy francuskiej
3/4 szklanki dobrej jakości soku jabłkowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
olej rzepakowy
sól
pieprz
Cebule kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Dodajemy do niej musztardę, sok, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kiełbasy nakłuwamy w paru miejscach wykałaczką. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego kiełbasy, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiowa i pieczemy 30 minut w 180 stopniach (w połowie pieczenia kiełbasy można obrócić). Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy do zrumienienia kiełbas.
Podobne przepisy:
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście
Biała kiełbasa pieczona w cydrze
Biała kiełbasa pieczona w piwie
Biała kiełbasa pieczona z ciecierzycą w sosie pomidorowym
Biała kiełbasa pieczona w cebuli