Chlebek ziołowo-czosnkowy

Nie lubię zdrobnień, więc trochę razi mnie tytuł tego posta. Z drugiej strony ciężko nazwać ten chlebek chlebem, więc niech już zostanie. Przepis publikuję z myślą o pewnej Ewelinie, której to obiecałam, a dziewczyny nawet na oczy nie widziałam. Co te internety robią z ludźmi…
Wracając jednak do przepisu, pierwsze podejście do niego było niewypałem – drożdże nie urosły, z chlebka zrobił się twardy spód do pizzy. Poprzednią wersję zrobiłam z suszonymi drożdżami. Myślę, że to jednak bez znaczenia na jakich drożdżach się go zrobi. Na necie jest milion przepisów na chlebek czosnkowy z suszonymi i widziałam, że wypieki pięknie wyrosły. Obecna wersja jest ze świeżymi, tak na wszelki wypadek. Wyszedł super. Jedyny minus – zmiksowałam zioła z oliwą i czosnkiem i jakoś to wszystko się zgubiło. I na zdjęciu i w smaku. Opis przepisu już zmodyfikowałam, następnym razem zrobię go w ten sposób.



Składniki:
400 g mąki pszennej
250 ml mleka
4 łyżki masła
1/3 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
garść liści bazylii (opcjonalnie)
3 łyżki oliwy extra virgin

Mleko lekko podgrzewamy. Do kubka wrzucamy drożdże, cukier, łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mleka, które pozostało dodajemy masło, rozpuszczamy je i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić (polecam użyć jednak robota kuchennego). Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na jakieś 30 minut). Poszatkowane zioła, rozdrobiony czosnek i oliwę mieszamy w osobnej misce. Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na średniej wielkości kulki i obtaczamy każdą w oliwie z ziołami. Każdą kulkę układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica miała 20 cm średnicy) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut – do zrumienienia chlebka.