Ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami

przez Kardamonowy

Większość słodkości, jakie ostatnio robię, robię z myślą o Toli. My za cukrem nie przepada, ja nie powinnam, jest to więc jedyny powód (ale jakże istotny). Tzn. żeby nie było. Mięsożerny chętnie wchłonie sernik, murzynka czy drożdżówki z pewnej chorzowskiej cukierni. Jeżeli jednak chodzi o ciastka, cukierki czy inne ryże z jabłkami, tutaj zawsze mówi nie. Ja raczej się dostosowuję. Niestety.
Dzieci za bardzo rozpuszczać nie chcę, ale jak słyszę: mamo ciastka, mamusiu owsianka, mamusiu lody… Jest ciężko. Od wczoraj słyszałam w kółko to samo. Postanowiłam więc upiec ciastka. Odkąd w sumie urodziłam Tolę, zapisuję sobie przepisy na różne domowe wypieki. Muszę trenować. Trenuję więc. Chcę być mamą, która ogarnia chociaż podstawowe wypieki. Tak jak pisałam już wielokrotnie, nie chcę dziecka truć sklepowym syfem, a ten jest wszechobecny. Jeżeli mogę coś sama zrobić, będę to robić. Myślę nawet nad domową produkcją lodów, moje dziecko za nimi szaleje. Ale tym tematem zajmę się w przyszłym roku.
Dzisiejszy przepis mam oczywiście z internetów, tym razem z bloga posmakuj-to. Przepis łatwy i przyjemny. Ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami wyszły naprawdę fajne. Klasycznie dodałam mniej cukru. A, w oryginale była jeszcze czekolada, którą zastąpiłam rodzynkami i orzeszki ziemne, które zastąpiłam mieszanką orzechów: włoskich, nerkowca i migdałów.
My oczywiście jeszcze nie ruszył. Ja, jak zwykle tak. Tola zadowolona. Teściowa również. Jeżeli i Wy chcecie rozpieścić parę podniebień jednocześnie, zróbcie te ciastka. Dobrze wchodzą z zimnym mlekiem.



Składniki :
100 g masła
150 g mąki pszennej tortowej
100 g płatków owsianych górskich
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g orzechów ziemnych (ja użyłam mieszanki orzechów włoskich, nerkowca i migdałów)
garść rodzynek
(przepis na 20 sztuk)

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Masło rozpuszczamy w garnku, odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy kroimy w mniejsze kawałki (ja pokroiłam również rodzynki, bo miałam jakąś dziwną dużą odmianę, jeżeli używacie zwykłych, nie musicie tego robić). Do miski wrzucamy mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy do nich jajko i roztopione masło, dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy poszatkowane orzechy i rodzynki, mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut – do zrumienienia. Po upieczeniu wykładamy na kratkę, żeby ostygły.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności