Miał być zupełnie prosty przepis i jest. Jesienne grzyby w śmietanie. Tydzień temu wróciliśmy z weekendowego wypadu. Co roku, we wrześniu, staramy się być w Borach Tucholskich. A jak wrzesień i Bory to grzyby.
Nie jestem jakimś zapalonym grzybiarzem, nie odziedziczyłam tej pasji po moim tacie. Pamiętam kiedy tonami znosił je do domu, nie pamiętam jednocześnie żeby moja mama witała go z jakimś dużym entuzjazmem. Tych grzybów było naprawdę dużo. I trochę zaczęłam ich rozumieć. No tak, ich. Bo gdy w tym roku znalazłam ich paręnaście, zaczęło mi to całe grzybobranie sprawiać przyjemność. Chociaż grzybobranie to trochę słowo na wyrost, po lesie chodziłam niewiele, z powodu operacji stopy. Kiedyś zachwycałam się samym lasem, w tym roku mój wzrok błądził głównie w okolicach ściółki.
Rozumiem też moją mamę, bo gdy My znosił mi z lasu kolejne grzyby… to jedynie mi je znosił.
Wracając jednak do samego przepisu. Kiedy nazbierała się już spora ilość pięknych grzybów, postanowiłam zrobić z nich grzyby w śmietanie. Prosty, klasyczny przepis. Bez żadnych tymianków, dodatkowych przypraw, boczków i innych tego typu. Porządnie wszystko przesmażyłam na maśle, dodałam śmietanę, natkę pietruszki i dużo świeżo zmielonego pieprzu, która idealnie uzupełnia smak leśnych grzybów. I w sumie tyle. Zastanawiam się jedynie nad rodzajem śmietany, ale ostatecznie dałam tę słodką.
Grzyby w śmietanie świetnie smakowały takie prosto z patelni, wyjadane przy każdej możliwej okazji. Super sprawdziły się także jako sos do makaronu, który został posypany szczodrze parmezanem. Obie wersje smakowały mi tak samo dobrze.
Reszta grzybów, którą przywieźliśmy suszą się w kuchni, nawleczone na nitki. Nie pamiętam czy kiedykolwiek to robiłam. Gdy zaczęłam to robić parę dni temu, od razu przypomniałam sobie moją mamę.
Dobrze, że Łuki nie para się łowieniem ryb.

Składniki:
500 g świeżych leśnych grzybów
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
1 szklanka śmietany 18% (ja użyłam tej w kartoniku, do zup i sosów) lub więcej
1 czubata łyżka masła
sól
pieprz (ja użyłam kolorowego)
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki. Jeżeli są różnej wielkości, postarajcie się je pokroić mniej więcej w takiej samej wielkości plasterki. Nóżki można pokroić osobno.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nią cebulę, smażymy chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodajemy rozdrobniony ząbek czosnku, smażymy minutę.
Do cebuli i czosnku dodajemy grzyby. Smażymy je do momentu aż odparuje z nich nadmiar wody i lekko się przyrumienią.
Do grzybów wlewamy śmietanę, wszystko chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Podobne przepisy:
Pieczarki w śmietanie
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy z serem pleśniowym