Sos pieczarkowy

przez Kardamonowy

Ciąg dalszy walki z pieczarkami, których miałam w nadmiarze. Sos pieczarkowy chodził za mną już od jakiegoś czasu, ale jakoś ciągle się nie składało. Teraz musiało się złożyć. Na początku miałam w planie zrobić go do placków z kiszonej kapusty, ale jak sobie uzmysłowiłam, ile potrawa będzie miała kalorii i jak bardzo będzie ciężka, zrezygnowałam. Skończyło się na kluskach śląskich. I burakach. Wyszedł z tego bardzo fajny, bezmięsny obiad. W ogóle przepis na tytułowy sos jest nieco inny niż ten klasyczny, z kremówką. Chciałam zużyć do niego składniki, jakie miałam w domu. Miałam do dyspozycji bulion warzywny, śmietanę 18, masło i mąkę. Nie przepadam za sosami na zasmażkach, ale od czasu do czasu można taki zrobić. Jest z tym ciut więcej roboty, ale jak dla mnie to bez różnicy. Sos wyszedł kremowy i aromatyczny. Pamiętajcie o tym, żeby porządnie przesmażyć pieczarki. Wtedy wydobywa się z nich fajny aromat. Tylko niczego nie przypalcie. Jeżeli chodzi o zioła, też możecie kombinować. Ja pieczarki bardzo lubię z dodatkiem rozmarynu. Nie miałam w domu jednak nawet suszonego, dlatego wykorzystałam do przepisu tymianek i natkę pietruszki. W ogóle grzyby lubią tego typu dodatki, ale to pewnie też już wiecie.
Jeżeli nie chcecie się bawić w żadne zasmażki, zapraszam do mnie na bloga po przepis na pieczarki w śmietanie.
Tego typu sosy świetnie sprawdzają się do różnego rodzaju klusek. Idealnie uzupełniają placki i inne kotlety – te wegetariańskie i te mięsne. Ja jednak naprawdę wymiękłam, kiedy uzmysłowiłam sobie, że będę je jadła ze smażonymi plackami z kapusty. Jeżeli Wy nie macie takich przemyśleń, róbcie je sobie z czym tylko chcecie.



Składniki:
250 g średnich pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka chłodnego bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
pół pęczka natki pietruszki
1 gałązka świeżego tymianku (opcjonalnie)


Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy na nią pieczarki, smażymy do zrumienienia. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku i gałązkę tymianku, smażymy razem około 2 minuty. Po tym czasie z patelni ściągamy pieczarki, wrzucamy na nią drugą łyżkę masła, rozpuszczamy. Dodajemy do niego mąkę, dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Następnie wlewamy do tego bulion i energicznie mieszamy (najlepiej trzepaczką/rózgą), zagotowujemy. Dodajemy do tego pieczarki, śmietanę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.

0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności