Jabłka pieczone z granolą

przez Kardamonowy

Bardzo fajna przekąska na styczniowe popołudnie. Wchłonęliśmy swoje porcje raz dwa, nie czuliśmy się po nich pełni i przesłodzeni. Kiedy jadłam swoje pieczone jabłko, pomyślałam że chciałabym spróbować takich jabłek prosto z ogniska. Muszę poczytać trochę na temat ogniskowych potraw. Zresztą, sezon ogrodowy już niedługo. Bloga prowadzę niby od lipca, ale na początku skupiałam się na trochę innych przepisach niż grillowe i ogniskowe. W tym roku powalczę.



Składniki:
2 jabłka
2 łyżki ulubionej granoli
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki rumu
(przepis na 2 porcje)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy i ścinamy ich wierzch (tak w 3/4 jabłka). Wydrążamy ogryzek i faszerujemy granolą. Zamykamy górną częścią jabłka i wstawiamy do piekarnika na około 30 min. Wszystko zależy od wielkości jabłek, sprawdzajcie je już po 20 min pieczenia. Po upieczeniu, wykładamy jabłka na talerz i polewamy miodem wymieszanym z rumem.
Jabłka oczywiście nie muszą być faszerowane granolą, możecie je wypełnić płatkami owsianymi, rodzynkami, orzechami, suszoną żurawiną, itp.


4 komentarze

Foodmania 19 stycznia, 2015 - 10:19 am

pieczone jabłka stanowią wyjątkowo pyszny deser!

Odpowiedz
Kinga 19 stycznia, 2015 - 10:19 am

Smacznie! 😉

Odpowiedz
Ania_S 19 stycznia, 2015 - 10:19 am

Bardzo dawno nie jadłam pieczonych jabłek, a tak się składa, że mam zapasy granoli, więc w tygodniu zrobię coś podobnego, tylko już bez rumu 😉 Twoje jabłko wygląda bardzo smakowicie 😉

Odpowiedz
Monika 19 stycznia, 2015 - 10:28 am

Ja też piekę je dość sporadycznie, trzeba to nadrobić. Są fajnym deserem, bo nie czuję się po nich jak foka :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności