Koktajl z mango, mandarynek, banana i komosy ryżowej

przez Kardamonowy

Właśnie skończyłam wciągać owsiankę na drugie śniadanie. Dziś trochę mnie poniosło, bo zrobiłam owsiankę z prażonymi jabłkami. Prażonymi na MAŚLE. Ja wiem, że przy okazji takich posiłków dodatkowe tłuszcze tego typu są zbędne, ale trudno… żeby jabłka smakowały tak jak trzeba, trzeba je usmażyć na maśle. Dorzuciłam do nich jeszcze odrobinę płatków migdałowych, trochę miodu. No miodzio, mówię Wam. Może opublikuję przepis za parę dni, muszę zobaczyć czy owsiankę udało mi się jakoś poprawnie sfotografować. Słońce zaczyna coraz częściej intensywnie świecić, więc jest szansa, że zdjęcia trochę prześwietliłam. No i trochę spieszyło mi się do konsumpcji.
A propos śniadań, bo znowu schodzę z tematu. Koktajle to zawsze dobry pomysł na drugie śniadanie. W związku z tym, że od czasu do czasu walają się u mnie w kuchni jakieś resztki owoców, warzyw, te najczęściej lądują w moim beznadziejnym blenderze. Naprawdę, szczerze go nie znoszę. Ja rozumiem, że może mieć czasem problem ze zmiksowaniem świeżej marchewki. Ale banan? Serio? No serio. Szklany blender z porządną mocą. Ech…
No więc koktajle, tak. Czasami dodaję do nich także resztki kasz, ryżów. Nie dość, że zużywam resztki produktów to ciut bardziej najadam się takim napojem. Ostatnio w kuchni używam komosy ryżowej, którą gotuję z myślą o My. I została mi jej jakaś śmieszna ilość. Postanowiłam dorzucić ją do owoców. W ogóle nie była wyczuwalna to raz. Dwa, opiłam się jak bąk.
Na dole pod przepisem wrzucę Wam parę przepisów na koktajle, które są bardziej sycące. Do tych najczęściej dodawałam płatki owsiane. Co też serdecznie Wam polecam. Płatki są mega zdrowe. Nawet jak dodacie do nich masło (ekhm).
Smacznego.


Składniki:
1 małe dojrzałe mango
1 banan
1 małe jabłko
sok z 3 mandarynek
sok z 1 limonki
1 szklanka wody
1 czubata łyżka ugotowanej komosy ryżowej
(przepis na 2-3 porcje)

Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (pamiętajcie, że ma w środku pestkę), wrzucamy do blendera. Jabłko obieramy ze skóry, wycinamy z niego gniazda nasiennie.
Do mango dorzucamy jabłko, obranego banana, sok z mandarynek i limonki, komosę ryżową, dolewamy wodę. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.

Podobne przepisy:
Koktajl z płatkami owsianymi, bananem i szpinakiem
Koktajl z płatkami owsianymi, mango i kurkumą
Koktajl z bananami, szpinakiem, masłem orzechowym i nasionami chia
Koktajl z marchewek, pomarańczy, kurkumy i imbiru

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności