Parę dni temu na jednej z grup kulinarnych zauważyłam zdjęcie łazanek z kapustą kiszoną. To jest ten rodzaj potrawy, który zjadam oczami. Od razu postanowiłam, że w najbliższych dniach zrobię właśnie łazanki. Podstawą oczywiście była kiszona kapusta. Co do mięsnych dodatków, ograniczyłam się do tych dostępnych w zamrażalniku. Wygrzebałam z niego kabanosy z Sylwestra i boczek z przedostatniej imprezy. Pomyślałam o suszonych pomidorach i pieczarkach, ale to była bardzo ulotna myśl. I bardzo dobrze.
Łazanki z kiszoną kapustą, kabanosami i boczkiem smakowały dokładnie tak jak sobie wymarzyłam. Były kwaśne, trochę tłuste. Najlepiej smakowały odsmażone na patelni, te świeżo zrobione też są smaczne, ale nie powalają mnie na kolana. Jeżeli jeszcze nie przećwiczyliście tego patentu, bardzo go Wam polecam.
W ogóle, gdy kupowałam kiszoną kapustę i zobaczyłam, że powoli zaczynają się pojawiać wiosenne warzywa, uśmiechnęłam się. Od razu zamarzyła mi się młoda kiszona kapusta. I nie, żebym Was namawiała do kupowania tych warzywnych nowości, nie, nie… Na nie przyjdzie jeszcze czas. Tym spoza Polski mówimy stanowcze nie. Doczekamy się w końcu też i naszych.
Łazanki z kiszoną kapustą, kabanosami i boczkiem to oczywiście jeden z wielu pomysłów na podobne potrawy, które mam u siebie na blogu. Pod dzisiejszym przepisem oczywiście podrzucę Wam linki do nich. Inspirujcie się.
Smacznego.

Składniki:
400 g kiszonej kapusty
250 g makaronu łazanki
150 g kabanosów
50 g wędzonego boczku
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
mały pęczek koperku
sól (opcjonalnie)
pieprz
olej (opcjonalnie)
(przepis na 4-5 porcji)
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, wlewamy do niej wodę (tylko tyle, żeby przykryła kapustę), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy prawie do miękkości (u mnie trwało to około 30 minut), od czasu do czasu mieszamy. Pamiętajcie o dolaniu wody, jeżeli spora jej ilość odparuje.
Boczek kroimy w drobną kostkę, kabanosy w średniej grubości plastry, smażymy do lekkiego zrumienienia (jeżeli boczek i kabanosy są bardzo chude, możecie dodać trochę oleju). Następnie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy całość na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym czasie do cebuli dorzucamy rozdrobniony ząbek czosnku, smażymy minutę.
Ugotowaną kapustę odsączamy i wrzucamy do boczku i kabanosów, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (sól dodamy na sam koniec, pamiętajcie, że boczek i kapusta są słone), mieszamy. Całość smażymy jeszcze chwilę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy.
Przed podaniem całość posypujemy poszatkowanym koperkiem.
Podobne przepisy:
Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami
Łazanki z kapustą i pieczarkami
Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem
Łazanki z kapustą i mięsem
Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i pieczarkami
Makaron żytni z gotowaną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami
Łazanki z włoską kapustą, kiełbasą, boczkiem i suszonymi pomidorami