Łazanki z włoską kapustą, kiełbasą, boczkiem i suszonymi pomidorami

przez Kardamonowy

Na bogato.
Aczkolwiek i tak moją ulubioną wersją jest ta z kiszoną kapustą.
Na początku może się wytłumaczę czemu mnie tak długo nie było. Po świętach i Sylwku zrobiłam sobie parę dni oddechu. Nie robiłam nowych potraw, nie biegałam z aparatem. Wyjadaliśmy to co zostało z końcówki grudnia, potem jedliśmy to na co mieliśmy ochotę, bez mojego chorego planowania. I na początku roku blog zaczął szwankować. Potrzebowałam pomocy, doradztwa, Karol jak zwykle nie zawiódł. Dzięki niemu jestem dziś tutaj z Wami. Dopiero od paru dni wszystko hula. I dopiero dziś na spokojnie mogę do Was napisać.
Łazanki z włoską kapustą, kiełbasą, boczkiem i suszonymi pomidorami powstały, jak to u mnie często bywa, z tego co chciałam już pokończyć. Z ostatnich gołąbków została mi spora kapusta włoska. W zamrażalniku miałam piękny boczek, którego nie wciągnęliśmy w Sylwestra. Kiełbasa, którą kupiłam w smaku była pierwsza klasa, ale dla nas za tłusta. Najlepiej więc było ją wysmażyć. Z kapustą. Z boczkiem. I dodać do niej końcówkę koperku, parę suszonych pomidorów, które zawsze mam w domu i łazanki. Jedyne co dziś musiałam kupić to makaron.
Finalnie z tego wszystkiego wyszedł bardzo smaczny i konkretny obiad. Najbardziej smakuje mi na drugi dzień, na dodatek porządnie przesmażony. I oczywiście z duża ilością świeżo mielonego pieprzu. Koperek? Obowiązkowo. Ja miałam jedynie połowę pęczka, dlatego taka licha ilość na zdjęciu. Wam polecam dodać cały pęczek.
Jeżeli macie ochotę na sycący obiad, łazanki z włoską kapustą, kiełbasą, boczkiem i suszonymi pomidorami polecam bez dwóch zdań. Chociaż z kiszoną kapustą byłyby na pewno lepsze.
Smacznego.


Składniki:
pół główki większej włoskiej kapusty
2 małe kiełbasy (u mnie podsuszane)
150 g wędzonego boczku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
250 g makaronu łazanki
pęczek koperku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5 porcji)  

Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę (tak żeby przykryła kapustę), dodajemy liść laurowy i ziele, gotujemy bez pokrywki około 10-15 minut (aż będzie lekko miękka). Kapustę -odcedzamy.
Kiełbasę i boczek kroimy w małą kostkę.
Na patelnię wrzucamy mięso, smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy minutę. Do cebuli, boczku i kiełbasy dodajemy ugotowaną kapustę i suszone pomidory pokrojone w paski, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wszystko jeszcze raz smażymy na niewielkim ogniu, dosłownie przez chwilę.
W międzyczasie makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy go i dodajemy do przesmażonej kapusty. Na tym etapie dodajemy poszatkowany koperek. Jeżeli jest taka potrzeba, całość jeszcze raz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podobne przepisy:
Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami
Łazanki z kapustą i pieczarkami
Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem
Łazanki z kapustą i mięsem
Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i pieczarkami
Makaron żytni z gotowaną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności