Za mną dość niefartowny weekend pod kątem kulinarnym. Planów miałam milion, bo mieliśmy do dyspozycji chatę z ogrodem. Tzn. inaczej, jedzenie wyszło w dechę, ale wyglądało dość nieapetycznie. Nie wykorzystałam więc światła, innego niż zwykle tła, itp. Na szczęście zdjęcie lemoniady jakoś zaskoczyło. Jest jeszcze chłodnik, ale co do niego jeszcze mam wątpliwości. Wracając jednak do samej lemoniady, wyszła pięknie. Jeżeli macie bardzo słodkiego arbuza, pomińcie dosładzanie. Dodajcie jednak tonę kostek lodu i cytrusów.
Składniki:
ćwierć średniego dojrzałego arbuza
750 ml wody
3 cytryny
2 limonki
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
parę liści mięty
kostki lodu
Miąższ arbuza wydrążamy, wrzucamy do blendera razem z wodą, miksujemy, przecedzamy przez sito, przelewamy do dzbanka. Dodajemy do niego soki z cytrusów (z paru można odciąć kilka plasterków i wrzucić je do lemoniady), liście mięty, cukier, dokładnie mieszamy. Przed podaniem dodajemy kostki lodu.
Podobne przepisy:
Lemoniada
Lemoniada z ogórkami
Sima – fiński napój cytrynowy z drożdżami
Lemoniada
Lemoniada truskawkowo-arbuzowa