Mizeria na zimę do słoików to przepis, który wyciągnęłam od teściowej. W zeszłym roku pierwszy raz spróbowałam tych ogórków, były pyszne. Od razu wiedziałam, że przepis wyląduje na blogu. Jedyne co zmieniłam w przepisie to ilość oleju. W sumie nie wiem właściwie po co się go dodaje, może dla konsystencji zalewy. W tej sałatce jest wszystko z czym dobrze czują się ogórki – cebula i koperek, pewnie dlatego smakuje tak dobrze. Zróbcie.
Składniki:
5 kg ogórków gruntowych
700 g cebuli
1 szklanka octu
pół szklanki oleju
pół szklanki cukru
3 łyżki soli
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
2 pęczki koperku
(przepis na około 18 słoików po 300 ml)
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do dużego garnka lub miski. Dodajemy do nich pokrojoną w piórka cebulę, poszatkowany koperek oraz resztę składników, mieszamy i odstawiamy na parę godzin (u mnie to było 12 godzin). Po tym czasie sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików (razem z zalewą) i zakręcamy wyparzonymi lub najlepiej nowymi nakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut.
Podobne przepisy:
Ogórki z kolendrą
Ogórki w zalewie gyros
Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki z chili i czosnkiem