To już chyba końcówka sezonu ogórkowego. Spiżarnia niby pełna, ale postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję ogórków – w occie. Tym razem skorzystałam z przepisu Hanny Szymanderskiej z książki „Potrawy regionalne”. Nie mam pojęcia jaki będzie efekt końcowy, na pewno za jakiś czas coś tutaj dopiszę. Z tej ilości składników wyszło mi 10 słoików po 250 ml. Może komuś z Was wyjdzie nieco inna ilość, jedynie uczulam.
Ps. Ogórki wyszły suuuper.

Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
1 szklanka octu 10%
1 szklanka wody
1,5 szklanki cukru
10 ząbków czosnku
10 goździków
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżka nasion gorczycy
100 g soli
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry, mieszamy z solą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ogórki odcedzamy. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, kolendrą i gorczycą, gotujemy pod przykryciem 10 minut. Ogórki wkładamy do wyparzonych słoików, do każdego wlewamy zalewę, wkładamy dodatkowo ząbek czosnku i goździk, zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut.
Podobne przepisy:
Ogórki z ananasem
Ogórki w curry z selerem naciowym
Ogórki kanapkowe z chili
Mizeria na zimę do słoików
Ogórki w zalewie gyros
Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki z chili i czosnkiem
2 komentarze
1. Czy całą sól idzie do ogórków i później jest odlewana z wodą? Zalewy się już nie soli?
2. Cukier też do ogórków odrazu czy tak duża ilość do zalewy?
3. Jak długo pasteryzować?
Proszę o uściślenie, bo bardzo długo szukałam takiego przepisu i bardzo mi zależy
Pozdrawiam
Cześć Gosia, już Ci wszystko piszę. Sól idzie tylko na początek, zalewy już się nie soli. Cały cukier dodajemy do octu, kolendry, itd (zaraz to poprawię w przepisie). Ja pasteryzuję około 15 minut. Pozdrawiam :).