Ogórki z chili i czosnkiem

przez Kardamonowy

Słoikowania ciąg dalszy. Tym razem coś z zupełnie innej beki. Przepis sprawdzony, ogórki według tego przepisu robię od dwóch lat. Ten rodzaj przetworów super nadaje się do wszelkiego rodzaju obiadów, ale także do kanapek i sałatek. Z tej porcji składników wyszło mi 6 średnich słoików, trochę mało jak na cały sezon jesienno-zimowo-wiosenny. Z podwójnej porcji, ostatni słoik został spałaszowany u nas jakieś 2 miesiące temu. 



Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
2 łyżeczki chili w proszku (lub więcej)
2 łyżki soli
główka czosnku  
zalewa:
1 szklanka octu 10%
pół szklanki wody
2 szklanki cukru
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe  

Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wyciskamy z nich wodę, nie będzie nam potrzebna. Z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę – wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty. Do ogórków dorzucamy rozdrobniony czosnek, chili i odcedzoną zalewę, całość odstawiamy na 12 godzin. Pamiętajcie żeby od czasu do czasu przemieszać ogórki. Na tym etapie można je jeszcze doprawić solą. Po 12 godzinach, do wyparzonych słoików, ściśle wkładamy ogórki, uzupełniając je zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Słoiki wkładam do piekarnika (tak, żeby się nie dotykały) i włączam piekarnik na 130 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, trzymam słoiki (cały czas w 130 stopniach) w piekarniku 30 min. 

Podobne przepisy:
Ogórki z ananasem
Ogórki w curry z selerem naciowym
Ogórki w kurkumie i curry
Ogórki z kolendrą
Ogórki w zalewie gyros
Ogórki w zalewie musztardowej
Mizeria na zimę do słoików

0

4 komentarze

Kasia 6 sierpnia, 2015 - 10:02 am

Bardzo Ci dziękuje za przepis…. wszystkie moje smaki zamknięte w słoiku. Będę robić 😉

Odpowiedz
Monika 6 sierpnia, 2015 - 10:03 am

O jak fajnie :). Cieszę się.

Odpowiedz
Kobieta 8 lipca, 2020 - 2:42 am

Kurczę, chyba wypróbuję, brzmi pysznie! 😉 Pytanie mam tylko co do tej pasteryzacji – stawiasz słoiki na blaszce? Trzeba wyścielić ścierką, tak jak w garnku? Jeżeli tak, to moczysz wcześniej tę ścierkę (mokra się raczej przypali)? Nigdy w ten sposób nie pasteryzowałam przetworów.

Odpowiedz
Kardamonowy 8 lipca, 2020 - 8:40 am

Są pyszne, to chyba moje ulubione. Stawiam słoiki na kratce, bez ścierki. Spróbuj, to bardzo wygodny sposób, tylko pamiętaj o wyparzaniu nakrętek i słoików, a najlepiej żeby zamykać słoiki nowymi nakrętkami. Pozdrawiam.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności