Mrożona kawa z krówkami

Na tak gorące dni, jakie mamy ostatnio, idealnie sprawdza się mrożona kawa. Do kawy mam podobny stosunek, jak do deserów. Są – ok, brak – też ok. Gotuję jednak, nie tylko dla siebie (i całe szczęście), więc na moje kulinarne pytania, najczęściej mam odpowiedzi „TAKowe”, poza wątróbką, kaszą i owocami morza :). Kawa podobno superekstradyska, więc postanowiłam się podzielić z Wami przepisem.

Składniki:
pół litra zimnego mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (może być także zaparzona kawa z ekspresu albo mielona, co kto pije)
8 krówek
parę kostek lodu
(przepis na 2 porcje)

Pokruszone krówki rozpuszczamy w garnku, w niewielkiej ilości mleka, studzimy. Do shakera wrzucamy zimne mleko, kawę rozpuszczalną, mleko z rozpuszczonymi krówkami i kostki lodu. Energicznie mieszamy. Kawę wlewamy do szklanek, można dorzucić jeszcze kostki lodu. Jeżeli mamy ekspres do kawy lub lubimy kawę mieloną, robimy sobie esencję i mieszamy ją z resztą składników.