Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Nie dość, że jest przesmaczny to dodatkowo banalny w wykonaniu. I tak, mam świadomość tego, że jeszcze lepszy jest z masłem. I tak, najlepszy jest z czekoladową polewą. Taki również niedługo wrzucę. Póki co, uboższa wersja.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
pół szklanki mleka
3 jajka
3 łyżki naturalnego kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
duża garść rodzynek
Olej, mleko i jajka dokładnie mieszamy w misce. Następnie dodajemy do nich mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i rodzynki, mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170 stopniach 30-40 minut (lub do suchego patyczka). Forma w której piekłam ciasto miała wymiary: 36 cm x 12 cm, wysoka na 7 cm.
Podobne przepisy:
Ciasto czekoladowe z bananami
Ciasto z czerwonej fasoli i kakao