Parę dni temu zachciało nam się pizzy, a do pizzy zachciało nam się rukoli. W związku z tym, że dziewczyna pakowana jest w większe porcje, nie byliśmy jej w stanie zjeść za jednym razem. Leżakowała w lodówce i czekała. Dzisiaj postanowiłam ją zmiksować i zrobić z niej aromatyczne pesto. Była dodatkiem do dzisiejszego obiadu, ale zdjęcie mi tak nie siadło, że nawet nie chce mi się o tym pisać. Myślę, że jutro powinno już wszystko się udać. Póki co, drodzy Państwo – pesto z rukoli i pestek dyni.
Składniki:
duża garść rukoli
3 łyżki pestek dyni
2 łyżki parmezanu (ja użyłam sera bursztyn)
1 ząbek czosnku
0,5-1 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
Pestki dyni prażymy na patelni do zrumienienia. Po ostudzeniu wrzucamy je do blendera. Dorzucamy do niego umytą rukolę, czosnek, parmezan, oliwę, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy. Pamiętajcie, żeby nie zmiksować pesto na gładką pastę, muszą być w niej wyczuwalne kawałki pestek z dyni.
Podobne przepisy:
Pesto z rukoli z kaparami
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto bazyliowe ze słonecznikiem
Pesto wegańskie z płatkami drożdżowymi
Pesto z rzeżuchą i natką pietruszki
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem
Pesto z natki pietruszki