Próbowałam wielu przepisów na placki z kimchi, ale chyba ten dzisiejszy przypadł naszym gustom najbardziej. Nie wiem czy to kwestia dodania sosu sojowego, zrezygnowania z dodatkowej porcji wody (takie przepisy też mieliłam), a może po prostu końcowe uzupełnienie dania o śmietanę, dymkę, sezam i srirachę. I tak, wiem, że kimchi i sriracha mają inne pochodzenie, ale smakowo gra to tak dobrze, że ciężko się oprzeć temu duetowi. Ja w kuchni używam różnego rodzaju srirachy, obecnie mam tę wędzoną opcję i to z nią właśnie wciągaliśmy ostatnie placki. Jest naprawdę super.
O plackach z kimchi usłyszałam parę lat temu u mojej kuzynki. Zakodowałam sobie ten pomysł w głowie. Potem w końcu zabrałam się za własnoręcznie robione kimchi. Już przy okazji pierwszej partii przypomniałam sobie o mojej kuzynce i plackach. No to ciach, szukam przepisu i robię. Pierwszy przepis ok, ale nie powalił na kolana, drugi był już lepszy, czym dalej, tym było smaczniej. Ja dzielę się z Wami przepisem ostatnim, do którego będę chyba wracać najczęściej. Przepis jest z youtube, z kanału Umami. Przepis jest prosty, szybki, przyjemny w wykonaniu. Placki z kimchi robimy jak każde inne placki. Łączymy ze sobą składniki, potem wszystko smażymy. Kwestia dostępności produktów. Na dole podam Wam oryginalny przepis, ja zrezygnowałam z porcji cukru, Wy możecie go dodać, jeżeli jesteście jego fanem.
Placki z kimchi są delikatnie pikantne (aż zdziwiłam się, jak bardzo uciekła z nich ostrość z kimchi), miękkie, trochę chrupiące. Są pyszne na ciepło, na zimno. Ze śmietaną i bez. Z sezamem, dymką, srirachą. I bez. Jeżeli macie w domu porcję kimchi, polecam Wam ją wykorzystać właśnie do dzisiejszego przepisu. Nie będziecie żałować.
A pod przepisem podam Wam jeszcze pomysły na inne wersje wytrawnych placków.
Smacznego.
Składniki:
220 g kimchi (waga razem z zalewą)
100 g – 120 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
olej rzepakowy
do podania: śmietana, dymka, ziarna sezamu, sriracha (opcjonalnie)
(przepis na około 8 placków)
Kimchi odciskamy z zalewy (zalewę zostawiamy) i kroimy w drobniejsze kawałki, wrzucamy do miski.
Dodajemy do niego jajko, zalewę (powinno być jej mniej więcej połowę szklanki), sos sojowy, proszek do pieczenia, mąkę (zacznijcie od 100 g). Jeżeli chodzi o ilość mąki jest zależna od ilości zalewy z kimchi, jaką uzyskacie po odciśnięciu. Jeżeli jest jej więcej, dajcie więcej mąki. Ciasto finalnie nie może być za suche, musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu, do zrumienienia.
Po usmażeniu placki można wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki są smaczne bez żadnych dodatków, ale polecam jednak podać je ze śmietaną, dymką, sezamem i jakimś ostrym sosem, jeżeli lubicie pikantne klimaty.
Przepisy na inne wersje wytrawnych placków:
Placki z młodej kiszonej kapusty
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane bez mąki
Placki z cukinii
Placki z kiszonej kapusty z mąką orkiszową
Placki z kiszonej kapusty