Placki z młodej kiszonej kapusty

przez Kardamonowy

Ojoj, no chyba są nawet smaczniejsze niż z tej nie najmłodszej. Kiszona młoda kapusta jest delikatniejsza, więc to chyba nie jest żadne odkrycie.
Powiem Wam szczerze, że to jest kolejny przepis, który gdzieś tam po głowie mi chodził, ale nie zaprzątał jej jakoś wybitnie. Nie szukałam młodej kiszonej kapusty, wpadła zupełnym przypadkiem. Parę dni temu rozglądałam się po moim osiedlowym warzywniaku i na zapleczu zobaczyłam pojemnik właśnie z tą konkretną kapustą. Kupiłam ją, z myślą o niczym. Zje się, jak nie z worka to w surówce. I jak to zwykle u mnie bywa, skończyło się na czymś zupełnie innym. Na plackach.
Mam już przerobione plaski z kiszonej kapusty, robiłam je tak często, że mogłabym je wyczarować z zamkniętymi oczami. Połączyłam ze sobą to co zwykle, odstawiłam, usmażyłam i zjadłam, to znaczy zjedliśmy w trójkę. To było pyszne. Naprawdę, bez dwóch zdań.
Placki z młodej kiszonej kapusty zjedliśmy z My z jogurtem i shattą. Shatta to sos, który robi się z papryczek chili, octu, soli. Odstawia się go do lodówki i można o nim na dłuższy czas zapomnieć. To przepis, który znalazłam w jednej z książek kucharskich, bardzo często gości w naszej lodówce. Tego typu sosy idealnie komponują się z jogurtem. No przynamniej nam się idealnie komponują. Jeżeli nie jesteście fanami ostrych sosów, możecie placki zjeść po prostu ze śmietaną lub jogurtem. Są pyszne na ciepło i zimno, rano, w południe i po południu.
A jeżeli macie ochotę jeszcze na trochę inspiracji, na dole pod przepisem wrzucę Wam linki na inne rodzaje placków + te z kiszonej kapusty, ale w trochę innych wersjach (na przykład z mąką orkiszową). Chciałam dopisać, że to są przepisy na wytrawne placki, ale wiem, że istnieją szaleńcy, którzy jedzą na przykład placki ziemniaczane z cukrem, więc to pominęłam.
Raczcie się.
I smacznego.


Składniki:
400 g odciśniętej kiszonej kapusty
1,5 szklanki mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
500 ml zsiadłego mleka (zamiennie można użyć 350 ml wody lub mleka)
2 jajka
pieprz 
sól (opcjonalnie)
olej rzepakowy
(przepis na około 15 placków)

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej mleko/wodę i jajka, doprawiamy solą (jeżeli kapusta nie jest bardzo słona) i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy.
Kapustę kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski z mąką i mlekiem, dokładnie mieszamy.
Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu, do zrumienienia.

Przepisy na inne placki:
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane bez mąki
Placki z cukinii
Placki z kiszonej kapusty z mąką orkiszową
Placki z kiszonej kapusty

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności